Top 5 tips zodat jouw website goed vindbaar is

SEO Sight - Top 5 tips zodat jouw website goed vindbaar is

Written by Ryan

20/03/2020

Goed gevonden worden?

Top 5 tips zodat jouw website goed vindbaar is

Als ondernemer is het vandaag de dag essentieel om goed gevonden te worden op het Internet. Een van de belangrijkste manieren om dat voor elkaar te krijgen is met behulp van zoekmachines zoals Google, Bing en anderen. Zoekmachines zijn een van de belangrijkste informatiebronnenvoor mensen die op zoek zijn naar relevante informatie.

SEO-Sight-Mensen-Grafiek-2

Wat is voor jou belangrijk?

Goed gevonden worden op het Internet is een van de doelen die ondernemers hebben als het gaat om online marketing. Goed gevonden worden op zoekmachines houdt in dat potentiële klanten je website terug vinden in de zoekresultatenpagina’s. In dit artikel geven wij 5 tips zodat je website goed gevonden wordt door Google en andere zoekmachines.

 

 

 

 

1. Kwaliteit van je content

De eerste tip om jouw website goed vindbaar te maken heeft betrekking op de kwaliteit van je content.

 

Kwaliteit is een belangrijke factor voor zoekmachines. Immers, zoekmachines willen graag goede resultaten aanbieden aan haar gebruikers. Wanneer gebruikers ervaren dat de websites, die als zoekresultaten getoond worden, niet hun vragen beantwoorden kan dat frustrerend werken. Ze gaan dan als vanzelf op zoek naar andere bronnen voor informatie.

 

De kwaliteit van jouw content wordt bepaald door de relevantie van deze content op de situatie c.q. context van de gebruiker. Als de titel van jouw artikel bijvoorbeeld  “10 waardevolle tips voor meer winst” is maar in het artikel zelf beschrijft u hoe lekkere koekjes kunnen worden gebakken dan is hier een discrepantie.

 

Google kan met haar algoritmes gebaseerd op kunstmatige intelligentie namelijk redelijk accuraat de inhoud van jouw artikelen bestuderen. Daarnaast kan Google constateren of bezoekers daadwerkelijk jouw bericht lezen.

 

SEO-Sight-Puzzel_Mensen

2. Up-to-date informatie

De tweede tip om jouw website goed te laten vinden is door ervoor te zorgen dat je bij blijft met wat er gaande is in jouw industrie of markt.

 

De wereld verandert constant en dat maakt dat de branche waarin je bevindt daar ook onderhevig aan is. Door hierover te publiceren wordt de kans benut om in te gaan op de stand van zaken en daar jouw visie over te geven. Bezoekers worden hierdoor geïnformeerd over wat er gaande is in de markt waardoor ze jou zullen zien als een betrouwbare bron van informatie.

 

Een ander effect dat hiermee bewerkstelligd wordt is dat bij het regelmatig plaatsen van nieuwe berichten op jouw website, Google deze website vaker zal gaan bezoeken. Google zal nieuwe updates op jouw website verwerken in haar eigen database die zij weer kan tonen aan haar bezoekers.

SEO-Sight-Lamp

3. Wees volledig en voorbereid

De derde tip om ervoor te zorgen dat jouw website goed gevonden wordt is door een goede verzameling aan content te hebben die qua informatievoorziening ook volledig is.

 

Content op jouw website dient een mix te zijn van actuele onderwerpen maar ook onderwerpen die nu (nog) wellicht minder aandacht krijgen in de media. Voor elk thema is wel een verzameling aan onderwerpen te bedenken waarover geschreven kan worden. Niet alle onderwerpen zullen dezelfde mate van aandacht krijgen omdat sommigen interessanter, actueler of meer relevant zijn.

 

Echter, het beschrijven van alle relevante onderwerpen die tot een thema behoren zorgt er wel voor dat een gebruiker op jouw website langer aanwezig zal blijven. Er is meer informatie te consumeren en wellicht ziet hij of zij nieuwe relevante informatie waar nog niet aan en over gedacht werd.

 

Daarnaast kan het zomaar zijn dat informatie die nog niet veel aandacht krijgt ineens trending wordt. Doordat bezoekers daar ineens naar op zoek gaan of er om vragen.

 

Een goed voorbeeld daarvan is de opkomst van Soja melk. In het verleden was daar weinig aandacht voor geweest maar door de verandering in perceptie over voeding en het welzijn van dieren werd Soja melk ineens booming. Tegenwoordig zien we dan ook veel producten gebaseerd op Soja in de schappen van  supermarkten.

 

Echter, de markt staat niet stil en amandel melk is de afgelopen jaren ten opzichte van Soja melk populairder geworden zoals het grafiek hieronder laat zien.

 

 

 

Amandel Melk vs Soja Melk Trends Grafiek

 

 

 

Een bijkomend voordeel over het hebben van content dat nu nog minder relevant is, is dat wanneer deze ineens wel trending wordt Google reeds jouw content heeft geïndexeerd en deze direct kan tonen aan de gebruikers die daar naar zoeken.

 

Een goede content strategie neemt deze zaken mee. Zij heeft ruimte om in te gaan op actuele zaken en tegelijkertijd focus op zaken die nu nog niet relevant zijn maar wellicht in de toekomst dat wel zouden kunnen worden.

 

Bril op boeken

4. Techiek op orde

Een goede website die goed gevonden wordt is een website die technisch goed presteert en functioneert.

 

Een belangrijke factor voor zoekmachines is dat een website technisch op orde is. Allereerst, als een zoekmachine jouw website niet kan doorzoeken dan levert dat al direct een dikke min op want de inhoud van de website kan niet geïndexeerd worden.

 

Veiligheid speelt eveneens een belangrijke rol. Een aspect daarvan gerelateerd aan jouw website is die van het hebben van een SSL certificaat.

 

Middels een SSL certificaat wordt er een beveiligde  verbinding opgebouwd tussen jouw web browser en de web server c.q. website die men bezoekt. Hiermee kan er geen dataverkeer tussen jouw en de website gekaapt worden. Dit is vooral van belang als er persoonlijke informatie wordt uitgewisseld met de website zoals inloggegevens, bankgegevens etc.

 

Verder geven niet gevonden pagina’s op jouw website een slechte customer experience (CX) oftewel een nare bezoekerservaring. Gebruikers zullen het frustrerend vinden als ze jouw website bezoeken voor informatie en die uiteindelijk niet getoond kan worden.

 

Wat ook een goede bezoekerservaring in de weg staat is een trage website. Tegenwoordig worden websites veelal bezocht met smartphones. De opkomst en kracht van de mobiel zorgt ervoor dat mensen altijd  toegang hebben tot het Internet.

 

Daarbij is de netwerkinfrastructuur zo hoogwaardig en snel dat we als gebruiker verwachten dat websites daarin meegaan. Een trage website kan de indruk wekken dat er iets mis is met de website. Wanneer de gebruiker weinig geduld heeft kan die doen besluiten om maar een andere website te bezoeken.

 

SEO Audits zijn bij uitstek geschikt om jouw website technisch door te lichten. Er zijn meer dan 200 factoren die gecontroleerd worden. De hoeveelheid check punten worden regelmatig bijgewerkt al naar gelang het beleid van zoekmachines aangepast worden. Het is dan ook raadzaam om periodiek een SEO audit te laten uitvoeren.

 

 

SEO-Sight-Laptop-Grafiek-Vergrootglas

5. Volg wat Google doet

Een laatste tip om ervoor te zorgen dat jouw website goed gevonden wordt is mee te gaan met de veranderingen die gaande zijn bij zoekmachines zelf.

 

Zoekmachines gebruiken algoritmes om na te gaan welke websites en content relevant zijn voor haar gebruikers. Deze algoritmes worden vaak aangepast zodat zoekmachines steeds beter antwoord kunnen geven op de zoekopdrachten die gebruikers ingeven. Google voert regelmatig kleine maar ook grote updates door aan haar algoritmes en die bepalen dan uiteindelijk de posities die websites innemen op de zoekresultatenpagina’s.

 

Zoekmachines zullen natuurlijk niet hun algoritmes prijs geven omdat ze wellicht misbruikt kunnen worden.

 

Echter, grote aanpassingen in de algoritmes zijn vaak wel op te merken zijn door grote fluctuaties in posities van websites die dan ook door anderen worden gedeeld op social media.

 

SEO-Sight-Mensen-Grafiek-2

Wat ook interessant is…

Core Web Vitals 2021 Update

Core Web Vitals 2021 Update

Core Web Vitals 2021 Update Het is alweer een tijdje geleden dat ik een blogpost had geschreven over Core Web Vitals...

0 reacties