De 5 grootste zoekmachines ter wereld – Mei 2020

De 5 Grootste Zoekmachines

Written by Ryan

30/06/2020

De 5 grootste zoekmachines ter wereld in Mei 2020. Welke zijn dat? Zijn er verrassingen te zien qua marktaandeel? Is Google Search nog steeds de grootste?

 

SEO Sight Search Engine

 

Wereldwijd zijn er vijf dominante zoekmachines:

  • Google
  • Bing
  • Yahoo
  • Duck Duck Go
  • en Baidu

Er zijn nog een aantal anderen zoals Ask en Yandex. Die hebben wij niet opgenomen omdat daar weinig tot geen data bekend van is.

Daarnaast zijn er ook nog andere platformen die een zoekmachine in zich hebben. Denk aan YouTube of Facebook. Echter, omdat deze alleen gericht is op content binnen hun eigen platform zijn ze in dit overzicht niet meegenomen.

 

Als je informatie leest over SEO dan zul je vaak merken dat men Google bij naam noemt als ze refereren naar zoekmachines. Zelf heb ik daar ook een handje van. Dat komt omdat het merendeel van onze SEO-activiteiten zich richt op de Google zoekmachine. De voornamelijkste reden dat onze aandacht hier naar toe gaat is vanwege het marktaandeel die zij heeft. SEO oftewel zoekmachine optimalisatie heeft als doel dat je website of bedrijf goed vindbaar is.

 

Bronnen geven aan dat het zoekaandeel van Google enorm is: ongeveer 93% van alle zoekopdrachten wereldwijd. Dit percentage is zelfs nog hoger als we kijken naar het volume voor Nederland. In de VS is het iets lager, rond 88%.

 

Deze tabel toont de uitsplitsing (gegevens correct tot Mei 2020).

 

Zoekmachine

NL: indicatief aandeel zoekopdrachten VS: indicatief aandeel zoekopdrachten Wereldwijd: indicatief aandeel zoekopdrachten
Google 95.28% 88.16% 92.06%
Bing 2.39% 6.51% 2.61%
Yahoo 0.6% 3.62% 1.79%
DuckDuckGo 2.39% 1.35% nb
Baidu nb nb 1.16%

 

Nederland: Marktaandeel van de zoekmachines

Nederland : Search Engine Market Share – Mei 2020

Wereldwijd: Marktaandeel van de zoekmachines

Wereldwijd: Search Engine Market Share – Mei 2020

Google

Google blijft de zoekmachine met de grootste marktaandeel behouden. Naast de Google Search brengt Google steeds meer diensten en producten uit om sneller en makkelijker toegang te krijgen tot de informatie op het Internet. Niet alleen nieuws die je via Google News kan krijgen, video’s via Youtube of bedrijfsinformatie via Google Mijn Bedrijf. Doordat Google door middel van tracking bijhoudt wat je doet kan zij hierdoor gepersonaliseerde content aanleveren.

 

 

Bing & Yahoo

Zoals het tabel laat zien is Google oppermachtig qua marktaandeel. De andere zoekmachines hebben weinig te zeggen daarover. 

Microsoft probeert nog wel via haar webbrowser Internet Explorer Bing als standaard zoekmachine in te stellen om zo meer marktaandeel te vergaren. Echter, de cijfers laten zien dat veel Microsoft gebruikers vrij snel de standaard zoekmachine omzetten naar Google of de Chrome Browser van Google installeren die dit standaard heeft.

Sommigen kennen Yahoo nog wel misschien van vroeger. In 2009 hebben Microsoft en Bing een samenwerking aangekondigd. Bing, (het eigen merkproduct van Microsoft), is grotendeels de drijvende kracht achter Yahoo.

 

 

DuckDuckGo & Baidu

Duck Duck Go staat qua aantal gelijk aan Bing als het gaat om marktaandeel in Nederland. Deze zoekmachine staat erom bekend dat zij persoonlijke privacy hoog in het vaandel heeft. 

DuckDuckGo is een internetzoekmachine die de nadruk legt op het beschermen van de privacy van zoekers en het vermijden van de filterbubbel van gepersonaliseerde zoekresultaten. DuckDuckGo onderscheidt zich van andere zoekmachines door zijn gebruikers niet te profileren en door alle gebruikers dezelfde zoekresultaten te tonen voor een bepaalde zoekterm. ~Wikipedia

Baidu is de grootste Chinese zoekmachine en is in het jaar 2000 opgericht. Het hoofdkantoor staat dan ook in China. Kijken we naar de grafiek voor de Aziatische markt dan zien we dat Baidu ook een vrij kleine marktaandeel heeft ten opzichte van Google.

 

 

 

De 5 grootste zoekmachines – Mei 2020

Zagen we verrassingen in de gevonden data? Niet echt. Het was al vrijwel algemeen bekend dat Google de grootste en meest bekende zoekmachine is ter wereld. We zien wel dat DuckDuckGo wel enige bekendheid kent. Deze wordt voornamelijk gebruikt door mensen die privacy belangrijk vinden en niet teveel inmenging van Google in hun dagelijkse leven willen.

 

 

Bronnen:
https://gs.statcounter.com/search-engine-market-share
https://en.wikipedia.org/wiki/DuckDuckGo

 

Wat ook interessant is…

Core Web Vitals 2021 Update

Core Web Vitals 2021 Update

Core Web Vitals 2021 Update Het is alweer een tijdje geleden dat ik een blogpost had geschreven over Core Web Vitals...

0 reacties