Overzicht van interessante websites en bedrijven in Nederland. Bezigheden en andere weetjes.

Acht is meer dan duizend

ACHT IS MEER DAN DUIZEND Definitie

Acht is meer dan duizend

Spreekwoorden: (1914) Acht is meer dan duizend.
Een schertsende woordspeling met het telwoord acht, in de beteekenis van zorgvuldige behartiging zijner zaken, b.v. goed acht slaan op zijn zaken is veel waard; Harreb. I, 9. Ook in het Nederduitsch komt deze zegswijze voor; zie Eckart, 4: Acht is mehr as Dûsend, Acht 
Gevonden op https://www.encyclo.nl/lokaal/10778

 

ACHT is MEER DAN DUIZEND Betekenis & Definitie

Het spreekwoord heeft als strekking dat voorzichtigheid heel belangrijk is. Het gezegde bevat een woordspeling.

In uitdrukkingen als ‘acht slaan op’ is acht geen telwoord maar een zelfstandig naamwoord. Het betekent zoveel alsr ‘voorzichtigheid’. Ook de Friezen hebben deze woordspeling ontdekt, maar hebben er net een andere draai aan gegeven: acht is mear as njuggen (acht is meer dan negen). Echter, de strekking blijft gelijk. Ook de Duitse taal kent acht in deze twee betekenissen. “Acht geben ist mehr als Tausende besitzen” zoals onze oosterburen dat zeggen. Kennelijk hechten zij nóg meer belang aan voorzichtigheid dan de Nederlanders: bij hen is acht meer dan duizenden!

 

Acht is meer dan duizend betekenis & Definitie

Een grappige woordspeling tussen het acht als telwoord en acht in de betekenis van zorgvuldige behartiging zijner zaken, zoals in acht slaan of in acht nemen (op zijn zaken enz.). Ook in het Nederduits kent men deze zegswijze als: acht is mehr as düsend; in het Fries zegt men: acht is mear as njuggen (negen); in Groningen: acht is meer as doezend.

‘Acht is meer dan duizend’ tuin

Dit is een bijzondere tuin van Sannie en Berend van der Heide dat in meer dan 25 jaar uitgebouwd is tot een bijzondere kijktuin. Het heeft wel een oppervlakte van zo’n 3500 m2.

De tuin telt 7 ’tuinkamers’:

de Kwekerijtuin, het Ronde tuintje, de Bielzentuin, de Vijvertuin, de Kruidentuin, de Gazontuin en de Regenbaktuin.

Daarnaast staat achter in de tuin talloze fruitbomen en struiken met bessen, frambozen en bramen. Bezoekers kunnen proeven van de wijn die wordt geoogst.

Hun tuin is op afspraak het hele jaar te bezichtigen. Hun website heeft talloze foto’s en daarop is te zijn dat elke jaargetijde haar eigen charme heeft. 

 

On an autumn day in Amersfoort